Női szerepek: Főzz, moss, takaríts!

 
A férfiak 80%-ának elképzelése a háztartás vezetéséről:
A nő vasaljon, menjen boltba, takarítson ki, a férfinek meg legyen bekészítve hideg sör mire haza ér. Legurítása után, pedig felesége már az ágyban várja őt kisminkelve, szexi fehérneműben.
 
Megosztott szerepek
Miért van az, hogy a legtöbb háztartásban nemekre vonatkozóan történik a házimunka elvégzése? Ezt sosem értettem. Általában tipikusan a nők mosnak, vasalnak, mosogatnak, takarítanak. A főzés, bevásárlás változó, de azért ennél is a nők vannak többségben. Miért van ez így?
Szerintem evolúciós, biológiai és társadalmi okai vannak. Már az őskortól kezdve, erősebbik nem lévén, a férfiak végezték a nehéz munkát, mint vadászat, halászat, a nők, gyerekek pedig a gyűjtögetést. Egy férfinek a női munka már megalázó is lett volna, ugye ő a család védelmezője, eltartója. Az sem elhanyagolható, hogy a szülés a kezdetek óta a női nem monopóliuma. Ebbõl következik, hogy a nők életének legnagyobb része a fajfenntartásnak volt alárendelve. Valahogy ez a dolog azóta is megmaradt az emberekben. Ez mind szép és jó, de nem az őskorban élünk. (Azt viszont észrevettem, hogy manapság több családban viselik a nők azt a bizonyos nadrágot.)
 
A pasik miért ne főzhetnének, moshatnának, vagy éppen miért ne vasalhatnák ki az ingjüket munkába menet előtt? Akkor már papucsnak érzik magukat? Hogy van ez? Általában az a felfogás, hogy a férfi egész nap dolgozik, fáradt, ő nem képes már ilyenekre. Miért, a nő nem fáradt? Ugyanúgy dolgozik, csak még utána otthon főz, takarít, gyerekekkel foglalkozik. A pasi ne jöjjön azzal, hogy lenyomott 8-10 órát, mondhatni a nőnek meg 2 állása van. Én személy szerint megcsinálok bármilyen házimunkát. Amellett, hogy kötelességemnek érzem, szeretem a rendet és nem fogok arra várni, hogy más megcsinálja helyettem. Szerintem ez természetes dolog. Nem értem, miért vannak nemekből kifolyólag megosztott szerepek. Az lenne az ideális, ha az ember azt csinálná meg otthon, amire éppen ideje van. Férfi korábban végez a munkában, nem várja meg míg az asszony hazaér. Szépen kimossa a ruhákat, felnyal a konyhában. A nő meg éppenséggel főzzön meg, ha férjnek valami más dolga akad. Miért kellene előre beosztani a dolgokat? Mindenki csináljon meg mindent és kész. A férfiak meg ne érezzék magukat egyből szobalánynak, ha megöntöznek egy virágot.

 

F.Lackó 9 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr241692460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seele · http://zelee0609.wordpress.com 2010.01.23. 11:40:04

Egyébként én sem értem, hogy egy pasi miért ne főzhetne, ha tud. Ettől nem papucs, hiszen, mint tudjuk a legtöbb mesterszakács férfi, mert ők jobban értenek az ízekhez és nem félnek fűszereket használni. Az viszont már papucsnak számít, ha a nő egyértelműen parancsolgat a férfinak, miközben ő felrakott lábbal nézi a szappanoperát. Sajnos ismerek ilyet is.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.01.23. 11:43:31

@Seele: Az ugyanaz, mint amikor férfi issza a sört, nézi a focit és közben dobálja a felszólító módokat erős hangnemben. Csak ez a másik véglet.

Körömcsiga 2010.01.24. 08:50:31

Nos én főzhetek, de a családot ennél többre tartom :) Szoktam mosogatni és takarítani is alkalomszerűen. De eddig a mosógépet még egyszer sem szerelte meg asszony, az autót se szokta megtankolni és a szerelőhöz sem ő viszi el. Ki érti ezt??? :)

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.01.24. 10:20:39

@Körömcsiga: Korrekt :) Az asszonynak a szerelést elnézzük, a többi felfoghatatlan :))

dinako 2010.01.24. 23:04:19

A vicc az, hogy pont a nők nevelik bele a gyerekeikbe ezt a szerepkört!
Nállunk lánygyerekként nekem kellett mosogatni, takarítani, a fiútestvéreimnek soha...
Pedig édesanyámék korán elváltak, és mégis az én női egyenjogúságot hangoztató anyukám ilyen maradi elveket vallott! Ha szóvátettem, persze én voltam a rossz hogy lázadok...:P
Én a gyerekeimet (ha lesznek)biztosan munkamegosztásra fogom nevelni... a fiam meg majd annyira utálni fogja, hogy ő az ő gyerekeit megint szeparálva neveli ...
Tulajdonképpen ördögi kör!

csakegymakett 2010.05.05. 17:18:47

Egyetemista fiú vagyok és egy lány lakótársam van, nem a házias fajtából. Nem jók a sztereotípiák, de azért legyen már valamennyire házias egy lány! . Például mindig én takarítottam, közelmúltban sikerült ránevelnem, hogy legalább a saját cuccait tartsa rendben. Főzni még 1x se láttam, én többet tudok a konyháról, mint ő.

Egyébként jó a blog, egy pár hónapja találtam rá. Olvasom, hátha segít :)

Vélemény Pécs 2010.09.30. 20:41:11

Átlagpasi elvárásai:
csináld meg a házimunkát szó nélkül és nem feltűnően
nézz ki jól
akard a szexet
ne várj el tőle semmit
ne korlátozd
ne igényelj se figyelmet, se ajándékot, se meghívást
és még örülj is hogy méltóztat a te pasid lenni