Tartsunk szünetet...

 
Pár együtt eltöltött hónap/év után hangzik el mondat: Tartsunk szünetet... Ismerős?
 
Kemény arcul csapás ez a kedves partnertől. Én személy szerint kiakadok, ha ilyet hallok másoktól. Hát nem tánc próba ez, hogy csak úgy elfáradtunk, kicsit pihenjünk. Még is mi jár ilyenkor az ember fejében? Az a tapasztalatom, hogy ez a „mosolyszünet” dolog a gyenge, bizonytalan „gyerekek” jól bevált szokása. Az indok általában az, hogy: „Túl sokat vagyunk együtt, kell egy kis szabadság.”, vagy „Már nem olyan, mint régen.”. Ez süket duma, mondhatni hazugság. Az ember ilyenkor saját magának sem meri beismerni az igazságot. „Szabadság”, meg „sokat vagyunk együtt”… Nem az lenne a lényeg, hogy a szerelmesek együtt legyenek? (Persze, most nem az egymás nyakán ülésről beszélek.) Éppen itt van a probléma. Elmúlt a szerelem. Nem kell ezt szépíteni, nincs meg a tűz, nincs szenvedély, a megszokás lett úrrá. Ennyi. Az alacsony érzelmi intelligenciájú, tapasztalatlan, éretlen, bizonytalan „gyerek” ilyenkor elgondolkozik. Fú, hát ez már tök nem olyan, mint az elején. Elkezdi észrevenni a partner hibáit, kezd az agyára menni, mindeközben észreveszi, hogy vannak rajta kívül is más kívánatos férfiak/nők. Mitévő legyen? Természetesen a szeretet, megszokás az megmaradt, talán még a féltékenység is (nehogymár másé legyen), azt gondolja ad még egy esélyt a dolognak. Ez eddig rendben is lenne…Viszont most jön az idézőjel szerepe a „gyerek”-nél. Hiszen nem gyerek ő, dehogy gyerek, hát már elmúlt 18, ő már férfi/nő. Legalábbis azt hiszi… Hogy is lehetne felnőtt embernek mondani, mikor teljes mértékig határozatlan. Fél kimondani mit érez, nem csak párjának, még saját magának is.
Térjünk vissza, hogy mit is lép, miután ráébred, hogy valami nem működik párkapcsolatában. Összeszedi minden bátorságát és megosztja kedvesével a nagy ötletet. Legyen egy kis mosolyszünet. Gondolja, majd eközben ráébred, hogy mennyire szerelmes, a kis szabadság is tök jól jön neki, csinál majd király dolgokat. (Elhiszem, hogy van olyan helyzet, mikor az ember úgy érzi pórázon van tartva, „nem kap levegőt” a kapcsolatban. Ilyenkor le kell ülni szépen a Kedvessel, aztán elmagyarázni neki hányadán is állunk. Ha úgy áll a dolog, akkor külön programokat szervezni, ami igazából alapvető dolog lenne, hiszen az csak jót tesz egy kapcsolatnak. Nem ám ilyen bután „pause”, aztán lesz, ami lesz. Másik meg, hogy, ha szakítani kell ahhoz, hogy az ember el tudja dönteni mit érez, az már régen rossz.)  Na, de mit gondol ilyenkor partner? Azt, hogy kedvese már nem szereti őt. Rá is kérdez, de a válasz nem egy határozott mondat, nem. „Szeretlek, csak kell egy kis idő.” Ugyan már, mire kell idő? Csak nem arra, hogy rájöjj szeretsz-e? Hiszen tudod, nem?! Aztán ez így kb. sakk matt, de nem sokat számít, mivel még magának sem vallja be érzéseit, neki aztán főleg nem fogja. Szépen homokba dugja a fejét, aztán elintézi a dolgot egy olyan visszataszító, gyáva, alantas mondattal, hogy: Tartsunk szünetet. Ehelyett igazából 2 lehetősége lenne.
 
a, Őszinte lesz magához, szépen végiggondolja, hogy mit is érez, mit nem. Ezután pedig nem a másikban, hanem először magában keresi a hibát, majd próbálja az elnyűtt, megromlott kapcsolatot megjavítani, feldobni. Ugyanis jó, ha tisztában van vele, hogy a szerelem egy múlandó érzés, ami után a párkapcsolat milyensége már mindkét félen múlik. Persze egy kis fellángolásra épített kapcsolatnál, ne várjunk csodákat.
 
b, Miután rájött, hogy nem szerelmes, legyen határozott. Mondja ki mit érez nyíltan. „Elmúlt, már nem szeretlek, sajnálom, de vége.” Lehet, hogy kegyetlennek hangzik, de ez a valóság. Minek kéne szépíteni? Egyenesen, határozottan elmondta mit szeretne. (Ha egy mód van rá, a „Maradjunk barátok” dumát hanyagoljuk ennél a résznél (is).)
 
Persze, könnyű ilyenkor azt mondani, hogy az ilyen pasira/csajra nem érdemes várni, ha szerelmes az ember úgyis meg fog alázkodni. Viszont gondoljunk bele egy kicsit. Tényleg egy ilyen határozatlan, gyáva, éretlen emberre van szükségünk?

 

Share |
F.Lackó 45 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr481749082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2010.02.11. 13:00:50

Negyedeves meeting de azert dobogos...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 13:19:49

No látod, én gondolok másokra is. 8)

Caddy 2010.02.11. 13:40:41

Lackó leírtad erről a témáról a véleményemet. :)
Én nem hiszek ebben a szünet dologban. Ha mással akar lenni és nem velem, akkor annak a kapcsolatnak annyi. Mégis miben kéne szünetet tartani?
Ilyenkor szerintem két dolog van. 1., egyszerűen elmúlt, és nem akar fájdalmat okozni, gondolja egy kis szünet, közben jön valaki más. 2., Már van valaki képben, de még nem 100%, így a szünet alatt kiderül,hogy melyik kell.
Én nem hiszek a szünetben. Ha valaki ezzel jön, azonnal szakítsatok.
Köszi Caddy voltam :D

Caddy 2010.02.11. 13:41:18

@neccharisnyás útonálló: @Szelid sunmalac-Elmeny designer: na jó én meg majd érdemben hozzászólok. :D:D:D:D

Szelid sunmalac 2010.02.11. 14:00:23

@Caddy: Jol van na! mondom meeting!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 14:00:52

@Caddy: Na, nekem is kijár egy kis hülyülés néhanapján. :)

Véleményemet a dologról meg leírtad. Ha már szünet, az már langyos. Ami ki fog hűlni. Francnak ámítani és tovább vegetálni.

TBal 2010.02.11. 14:11:46

Nagyrészt egyetértve, azért ugyanúgy ahogy máshogy látjuk magunkat, a cselekedeteinket belülről, mint ahogy egy külső szemlélő látja, a kapcsolatokra is igaz szerintem ugyanez. A "tartsunk szünetet" dolognak szerintem lehet egy olyan aspektusa is, hogy szeretnénk kívülről is ránézni a dologra, hátha látunk valami újat, amit aztán belül hasznosíthatunk.

Ha az ember igazán ügyes, belülről is észreveheti ezeket, de nagyon nehéz.

És még egyszer, nagyrészt egyetértek.

Caddy 2010.02.11. 14:17:19

@neccharisnyás útonálló: alanyi jogon, minden nap jár. :)

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: tényleg sajnálnom kéne?

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.11. 14:19:31

@Caddy: Az a "van másik a láthatáron" dolog nekem nagyon aljas húzás. Főleg, ha szünetet kér, hogy tudjon dönteni.. Ez már érzelmi megcsalás, ugyanis nem hiszem, hogy 2 nap alatt jutott el arra a szintre, hogy már mérlegeljen az új kiszemelt , és a párja között.

@TBal: Igen, az lenne az ideális, ha nem kellene szakítani ahhoz, hogy ezt észrevegye. Viszont ugye ezt egy tapasztalatlan, talán első komolyabb kapcsolatába lépő emberkétől meg nem várhatjuk el sajnos.

Limóna blogja 2010.02.11. 14:19:56

Lackó nem olvastad véletlenül Dr. Csernustól A férfit? És esetleg A nőt is? Mert tökre olyan volt a szöveg egy része. =)

Szelid sunmalac 2010.02.11. 14:26:30

Csernus?! Azaz az ember, akit ugy vagnek nyakszirten egy asoval, hogy csak na!

A szunet keres hulyeseg, alairom! En mondjuk tobbnyire a lo tuloldalan vagyok, soha nem kerek szunetet, ellenben "mashogy" intezem a dolgaim, de az majd talan egy masik tema alkalmaval....

A szunet nekem altalaban egy-ket napra kell, havonta, de ez nem azert, mert problema van a kapcsolatban, egyszeruen csak magamra kell annyi ido. Ezt aztan vagy megerti a parom, vagy nem. Van egy evben egyszer, amikor kell egy het szunet. Ez megint csak nem a masikrol szol, hanem rolam. De az egy feszt, ahol nem feltetlen kell latnia a kedvesemnek. Aztan ezt is vagy megerti, vagy nem :)

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.11. 14:28:26

@Limóna blogja: Már hogyne olvastam volna :) Igen, valami hasonló volt a Férfi című könyvében. Arról írt, hogy a határozatlan, gyáva pasi az nem férfi, hanem hímnemű.
Lehetséges, - ha még tudat alatt is - hasonló volt a gondolatmenet. Nem meglepő, Csernus doki könyvei nagy hatást gyakoroltak rám. :)

Limóna blogja 2010.02.11. 14:32:02

@F.Lackó: Így van. Az nem férfi csak egy pp- puha pöcs =)
Én is kedvelem az írásait =)

díva naíva 2010.02.11. 14:34:19

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: na de az nem szünet :)) attól még őt akarod :)) csak magaddal is akarsz törődni, ezzel nincs gond :)

ez a rövid póráz dolog elgondolkodtató, érdekes, míg akarod a másikat, nagyon, addig ragaszkodásnak hívjuk, amint már nem akarod annyire, egyből fulladásnak érzed... hmmm? :)

A szünet szerintem is oltári nagy hülyeség, pont ugyanolyan ostoba duma, mint hogy nem szeretlek eléggé?? mi az eléggé? milyen fokozatok vannak? vagy szeretlek, vagy nem :)

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.11. 14:35:44

@Limóna blogja: Helyes! :) Reméltem, hogy nem fogom azt kapni, hogy: "Ez csak egy szar Csernus utánzat" vagy ilyesmi :D Mert azért kaptam én már itt olyanokat, hogy uhh.. o.O

díva naíva 2010.02.11. 14:37:23

@F.Lackó: ne foglalkozz mással, törődj magaddal ;)

Limóna blogja 2010.02.11. 14:42:25

@F.Lackó: Szerintem sem érdemes törődnöd a rosszakarókkal.

TBal 2010.02.11. 14:42:26

@F.Lackó: valahogy tanulni kell...

dsfgsdfgw345qwe (törölt) 2010.02.11. 14:44:25

teljesen egyet értek a post-tal.

a kérdés az, hogy mi számít szünetnek?
az "ezen a hétvégén ne találkozzunk inkább", vagy az "ezen a héten amúgy is nagyon sok lesz a dolgom, inkább ne találkozzunk", vagy a "tartsunk egy pár hét szünetet, és majd meglátjuk, hogy kellünk-e még egymásnak"?

a legutóbbi 10 hónapos kapcsolatomban mindegyikből volt részem, és már rég elástam az egészet fejben, aztán mégis együtt voltunk még azután..

meg úgy általánosságban: mikor tudni, hogy vége egy kapcsolatnak? amikor elfogyott mindkét fél türelme? amikor már nem szerelmesek? mindketten éreztünk így a kapcsolatunk elején, közepén, és persze a végén is, de aztán egy kevés erőfeszítéssel mégis napok alatt visszatért a "tüzes szerelem".

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 14:46:43

@F.Lackó: Nade Lackó! Azért ennél ügyesebben is összeollózhatnád Csernus gondolatait... :D

Szelid sunmalac 2010.02.11. 14:47:28

Eloszor is: Csernus abbol huz hasznot, hogy lehulyez es legyengez eleve gyenge embereket. Ha en belerugnek a foldon fekvo ellenfelembe, hogy kelj mar fel, akkor a mesterem eltorne kezem-labam.

Masodszor: A poraz hosszat mar a legszerelmesebb idoszak ELOTT tisztazni kell.

Caddy 2010.02.11. 14:55:07

@F.Lackó: úgy hívjuk ezt, hogy lián effektus. Amíg nincs meg a következő, nem engedjük az előzőt. Ha nem vagyunk biztosak a következőben maradunk a régiben.
Egyetértünk mert nagyon aljas húzás.Pont ezért mondta, hogy nem hiszek a szünetben. Annak akkor már annyi.

díva naíva 2010.02.11. 15:13:49

@Caddy: és ez milyen igaz és milyen gusztustalan... volt egy srác, így próbálkozott, van csajom, de ha jobb vagy, lecserélem rád... hát anyád és velem ezt ezek után meddig játszanád? brrrrr.

NiveaHappyTime 2010.02.11. 15:14:26

Tartsunk szünetet?Ezt egy esetben tudom elképzelni.Ha mindkét fél érzi hogy valahol megakadt a kapcsolat,nem fejlődik tovább.De a kölcsönös szerelem,szeretet még megvan.Ilyenkor lehet jót tesz ha közösen megbeszélve adnak maguknak pár nap szabadságot,egyedüllétet,hogy át tudják gondolni a közös dolgaikat.Ki mit vár,remél a továbbiakban és hogy ezért hol kell változtatni a közös életükön.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 15:27:24

@Caddy: Lián effektus.... :S mindjár eljutunk oda is, hogy vannak emberek, akik csak egy másik emberrel alkotott kölcsönhatásban képesek magukat definiálni?

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Hát pedig a sarokba szorított ellenfelet módszeresen kivégezni - VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI ösztönnek hívom - tipikus emberi magatartás. Szomorú, hogy az erről való leszoktatáshoz olyan drasztikus módszerek kellenek, mint a kézletörés.

NiveaHappyTime 2010.02.11. 15:30:54

@Caddy: Lián effektusról exem gusztustalan benyögése jut eszembe.Megkérdeztem mi a francért gyűrtük a lepedőt intenzíven az utolsó esténkig(másnap bejelentette hogy akkkor ő elmegy).Válasz:biztosan tudni akarta jól döntött-e.:-|

Szelid sunmalac 2010.02.11. 15:35:57

@neccharisnyás útonálló: Felreerthetoen fogalmaztam. En nem szoritok sarokba senkit, sot! Ellenben ugy erzem Csernus pont ezt teszi es nekem ezert nem szimpatikus. De ez csak szubjektiv, egyeni velemeny.

Caddy 2010.02.11. 15:39:39

@díva naíva: édesek. :)

@neccharisnyás útonálló: és ez így van. Jól látod.

@NiveaHappyTime: óóó bazzz, azért ilyenkor van az, hogy ha nem büntetnék az emberölést.....

NiveaHappyTime 2010.02.11. 15:46:58

@Caddy: ÁÁÁÁ nem öltem meg,kiszámoltam mennyibe kerül a két gyerek havi ellátása.Vastagon fogott a ceruzám..

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Pedig sok embernek kell az a fajta sokkterápia amivel Csernus dolgozik.És valóban sokszor iszonyú kemény és bunkó,de hatásos az amit csinál.
Sarokba szorít?Küzdj és törjél ki belőle...

Szelid sunmalac 2010.02.11. 15:53:59

@NiveaHappyTime: Tudod az edzom azt is mondta mindamellett, hogy a foldon fekvot nem bantjuk, hogy aki tamad, annak viszont meg azelott kell eltorni kezet-labat, mielott sarokba szorithatna :)

De felre a viccel. Ha a hatassosag alatt azt erted, hogy osszeroppant, zokogo nok tomkeleget hagyja ott onelegult arccal, akkor kenytelen vagyok egyeterteni :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 15:58:32

@NiveaHappyTime: Háhá! Szívás tud lenni a tartásdíj. ;P

"sok embernek kell az a fajta sokkterápia"... a baj ott kezdődik, ha azt hisszük ez mindenkinek jó. Mert nem. Volt már, hogy kis híján hozzávágtam egy széket egy börtönpszichomókushoz, mert ő úgy gondolta, a barátnőmnek az lesz a legjobb, ha kiszed belőle egy elég friss tragédiát. Jól felcukkolta, szegény lány kinyögte egy csapat vadidegen előtt, ő meg csak bámult meglepetten, hogy most akkor mit is kezdjen a kiborult leánnyal. A többiek detto, mert nem értettek semmit. Én meg már remegtem, hogy "valakit" meg fogok gyilkolni.

Szelid sunmalac 2010.02.11. 15:59:33

ON: Azert vannak esetek, amikor el tudok kepzelni szunetet. Pl. mostani ismeretsegemben is pont van ilyen, bar a vegkimenetel meg kerdeses...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 16:00:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem, mert te pontosan tisztában vagy a határaiddal és a képességeiddel.

NiveaHappyTime 2010.02.11. 16:09:54

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Pld.az én esetem.Ex lelépett,nálam beállt az agyhalál.
Egy barátommal beszélgettem sokat,és bizony tudott nagyon kemény és bunkó lenni velem.Akkor abban a pillanatban a pokolba kívántam,mert milyen rohadt szemét,nem ért meg,még ő is belémrúg,Utána elkezdett kattogni az agyam,és rájöttem hogy tulajdonképpen igaza van.Nem áll meg a világ,csak változik,de ha nem merülök bele az önsajnálatba akkor győztesen kerülhetek ki a dologból.

Az a baj hogy nem tudjuk hogy a zokogó nők tömkelege Csernus féle vizit után,mennyire és milyen módon tudott változtatni az életén.Ha ezeknek a nőknek,férfiaknak csak a fele tudott pozitív irányba változtatni a helyzetén,akkor már megérte nekik hogy valaki úgy beszélt velük mintha a seggéből ránotta volna ki.
Ráadásul aki megkeresi őt bízva a segítségében,az tudja hogy mire számíthat.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 17:16:48

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Az a pszihomókusok azon ága, amelyik becsászkál az elítéltekhez a rácsok mögé. Hogy miről diskurálnak, azt már nem vágom.

céerem 2010.02.11. 20:01:03

Nem hiszek a szünetben, Caddy már leírta, amit én is gondolok. Kamu, kamu, kamu.

sorica123 (törölt) 2010.02.12. 10:09:25

@Caddy: ja. Ez olyan, hogy t ideig egymás nyakán lógunk, nagy a lamúr, aztán szünet, mert már a könyökünkön jön a másik. Infantilis szokás, az ebbe beleszokó emberek szoktak aztán meglepődni, hogy a házasságuk is így lesz szarrá. Hogy a csodálatos jóskapistából egyszercsak 'jaaa ez nem férfi... ez a férjem!' lesz, és 'elmúlik aszerelem'. Nyilván két ember meg az érzelmei nem lehet ugyanaz tíz-húsz év után is, de azért nem is úgy műxik a dolog, hogy van 'a szerelem', aztán egyszer csak nincs. Az inkább olyan belehabarodásféle.
Hallottam már hasonlót, mint a szünet, például, hogy külön mentek valahova, de meg lehet különböztetni, hogy mikor kötődik két néha külön nyaraló/bulizó ember egymáshoz, és mikor az unalom elől menekülnek.

sorica123 (törölt) 2010.02.12. 10:12:22

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: hogy a viharba ne lenne. Kell hozzá krimilnálpszichológiai tudás, meg olyan tulajdonások, amik lehetővé teszik, hogy érdemben tudjon kommunikálini a bűnelkövetőkkel. Még a látszólag nem 'pata' bűnelkövetőnek is fontos pontokon jár máshogy az agya, mint a többinek, ráadásul sokan közülük agresszívek vagy nem bezárkóznak.

sorica123 (törölt) 2010.02.12. 10:13:29

vagy nem bezárkóznak = vagy bezárkóznak
na tűnök
:)

Dorelle 2010.02.13. 17:08:10

Ilyen h szünet NINCS. Én 1x elpróbáltam, utána jobb is volt minden...2-3hónapig,m akkor megint oda lyukadtunk ki,h hátezhátez lapos...a szerelem elmúlik. Szal minden további szépítés.próbálgatás szerintem felesleges, és soha nem is szeretném,h még1x ilyen szituba keveredjek.:)