Veszekedés párkapcsolatban

 
Alapvetően egy ideálisnak mondható kapcsolatban az lenne a cél, hogy minden veszekedést mellőzünk és meg tudjunk beszélni párunkkal mindent higgadtan, okosan. Ez a kapcsolat elején még működik is, bár általában nem azért, mert annyira nagy a harmónia, csak egyszerűen visszafogjuk magunkat. Ezzel igazából nincs is baj, a kérdés az, hogy valóban jót tesz-e egy kapcsolatnak a veszekedés.
 
Azt szokták mondani, hogy, ha párunkkal veszekszünk az jót jelent, mivel nem vagyunk egymás számára közömbösek. Ezek általában azok a csaták, amikor már az ember marhára elröhögné a magát, alig bírja visszatartani, de mégsem robban ki, nehogy megbántsa ezzel kedvesét, aki valószínűleg teljesen komolyan gondolja. Példa lehet erre az alaptalan féltékenységből kiinduló kis civódás. Persze ilyenkor az emberben az merül fel, hogy párja szereti, mi másért lenne féltékeny. Az ilyen kisebb viták optimális esetben hamar lezajlanak és legtöbbször még jól is elsülhetnek. Ráadásul még mindig jobb kiadni magunkból az érzéseket, (még, ha ilyen formában is) mintha átnéznénk a másikon. Na, de mi van akkor, ha olyan igazi, ordibálásos veszekedésről beszélünk? Az is pozitív?
 
Bolhából elefántot.
Az egyik legidegesítőbb eset, amikor a partner a kis dolgokat felfújja, főleg, ha még lovagol is rajtuk egy jó ideig. Hát ilyenkor azért elgondolkozik az ember kivel is szűrte össze a levet. Persze abba bele sem gondol, hogy a számára kis szar dolog, a másiknak fontos lehet. Pedig ez is benne van a pakliban. Megoldásként próbálja megnyugtatni kedvesét, hogy ez nem nagy dolog, nem kell úgy felkapni a vizet. Mivel ezzel sok mindent nem old meg igazából, már csak az a kérdés meddig tűri. Aztán végül is csapnak egy jó kis ordibálós hepajt, (vagy éppen a fül befogós „leszarom amit mondasz” rész következik) aminek abszolút semmi értelme nem volt. A vége meg kb. az, hogy olyan dolgokat vágnak egymás fejéhez, amit majd később megbánnak, jön a sírás-rívás, durcáskodás, jó esetben békülés. Mindez egy aprócska kis dologból indult ki és marhára nem értjük mire volt jó. A probléma az, hogy nem vagyunk felvértezve azzal a hasznos kis tulajdonsággal, hogy tudjunk a másik fejével is gondolkozni, illetve külső szemmel figyelni a dolgokat. (A hirtelen harag, düh, ezt eléggé meg tudja nehezíteni.)
 
Ütlek, borulsz!
Akárhogy is nézem, ezt nem tudom a pozitív esetekhez sorolni. Arról van szó, mikor a férfiemberből előjön az állat, és mivel agyilag nincs azon a szinten, hogy a problémát meg tudja beszélni, ezért inkább odavág. Fogják ezt sokszor a piára vagy a stresszre, de ez baromság. Az ilyen férfi nem férfi és ez már több mint veszekedés, ez bántalmazás.
 
Veszekedjünk, mert mér ne?
Tipikus, mikor az ember már nem tud mit kezdeni magával a nagy unalomtól, elkezdi bökdösni párját. A rutinosabbak ezt fel sem veszik, egyszerűen ráhagyják a másikra. Viszont néha ebből is alakulhatnak ki nagy viták, főleg, ha már túlmegy a bökdösődés határán. Ennél feleslegesebb dologból nem is indulhatna veszekedés.
 
Túl nagy a nyomás.
Sok a meló, kevés a fizu, szar napom volt megvan a bajom, meg még ezer indokot szoktunk mondani, mikor valamiért marhára nincs kedvünk beszélgetni, és a feszültség a plafonon van. Bármilyen kis apróság miatt már robbanunk, és elvárjuk, hogy a partner legyen megértő, hiszen csomó okot felsoroltunk miért vagyunk ilyenek. Viszont, azt nem vesszük figyelembe, hogy talán az egyetlen ember, aki erről nem tehet, az kedvesünk.
 
Tudnék még írni sok más egyéb esetről, indokról, kifogásról, de a lényegen nem változtatnának. Emberek vagyunk, tele érzésekkel, és ez így van rendjén. Meg kell tanulni kezelni a konfliktusokat. Alkalmazkodnunk kell egymáshoz, tolerálni egymás dolgait, józanul gondolkozni és soha nem elfelejteni, hogy akivel szemben éppen hangunkat próbáljuk felemelni, számunkra a legkedvesebb teremtés a világon. (Bár leírni sokkal egyszerűbb, mint ténylegesen így cselekedni...)

 

Share |
F.Lackó 32 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr181763089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fail sensor 2010.02.16. 13:58:12

:) Azért lenyúlom az első helyet, és hozzászólok érdemben:

Veszekedni mindenki veszekszik, csak a mérték és a hevesség változó.

dsfgsdfgw345qwe (törölt) 2010.02.16. 14:12:02

én speciel imádok veszekedni, vagy inkább nevezzük vitatkozásnak, amíg senki sem kiabál meg csapkod meg durcáskodik. szeretek nyugodtan, érvekkel érvényesülni, de úgy, hogy közben megpróbálom megérteni a másikat is, és ilyenkor a legtöbbször úgy zárul, hogy elmosolyodik a másik, és azt mondja durcásan, hogy jó hagyjuk. :) de persze csak azért, mert nem képesek a legtöbben arra, hogy azt mondják "belátom, igazad van, ne haragudj", pedig ezzel az egy mondattal rengeteg veszekedést meg lehet előzni, illetve lezárni. ez ugye attól függ, ki mennyire büszke típus. aztán vannak persze olyan veszekedések is, ahol mélyebb dolgokról van szó, őszinteségről, féltékenységről, ne adj isten megcsalásról.. de ez sajnos teljesen más kategória. és úgy érzem, a legtöbb "kis vita" mögött általában valami komolyabb dolog van.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.16. 14:18:01

@ChrisBorbas: Azzal jó vitázni, aki tud is. :) A "belátom, igazad van, ne haragudj"-ot meg valami eszméletlen ritkán hallani. Büszkeség is, meg ugye ez egy olyan dolog, hogy miután kimondtad csak remélni lehet, hogy a másik nem dörgöli az orrod alá a "Naugye, én megmondtam" dumát. Egyébként, ha ezt mellőzzük, akkor egy idő után már nem lesz meglepő, ha a partner félreteszi büszkeségét, mert ugye látja, hogy tök normálisan reagálunk, ezért nincs is értelme durcázni. :)
Bele lehet ezekbe tanulni, csak nehéz :D

dsfgsdfgw345qwe (törölt) 2010.02.16. 14:28:42

@F.Lackó: egyébként kicsit talán offtopic, de hallottál már a reacher/settler dologról? azt mondják, hogy minden kapcsolatban van egy reacher és egy settler.

a reacher az, aki "elérte" a másikat, aki a saját bevallása szerint jobban nézki saját magánál, többre tartja őt, mint saját magát, és örül mint majom a farkának, hogy elérte a másik "szintjét". általában ez az az ember a kapcsolatban, aki a legféltékenyebb a másikra, aki a legtöbbször kezdeményezi a találkozásokat, és aki mindig hiányolja a másikat.

a settler pedig az, aki "megelégszik" a párjával, aki úgy érzi, jobban nézki, mint a párja, aki talán még okosabbnak is képzeli magát a másiknál, aki nem mindig erőlteti, hogy együtt legyenek, és aki a legtöbbször elgondolkozik a szakításon.

nem mondom azt, hogy ezt minden kapcsolatra rá lehet húzni, de érdekes elgondolás, szerintem. ha belegondol az ember, hogy ő vajon melyik lehet mostani kapcsolatában, sok mindenre fény derülhet, és akár el is lehet tolni számunkra kedvezőbb irányba ezt a kontrasztot. remélem érthető volt nagyjából, amit összekutyultam itten. :) esetleg érdemes lenne egyszer kigobózni ezt a témát is

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.16. 14:34:30

@ChrisBorbas: Ez nagyon érdekes gondolat, szerintem az esetek többségében simán igaz. Bár ezen még nem gondolkoztam el, talán itt az ideje. :)
Egyébként várunk az off topikba a keménymag ott ülésezik minden nap :)

NiveaHappyTime 2010.02.16. 14:35:42

nem a veszekedéssel,vitázással van a gond,ahogy mondják a legjobb családban is előfordul.
mert lehet bárki feszült,ideges,stb.,sajnos mindig a hozzá legközelebb állón vezeti le.az okos ilyenkor vagy belemegy,vagy enged.jó kapcsolatban tudja a másik fél mikor kell ráhagyni,engedni,elvonulni a vihar végégig.
a gond ott kezdődik ha a vihar elmúltával nem tudják tisztázni a helyzetet.a vitát kirobbantó fél nem tud elnézést kérni,valamiféle magyarázattal szolgálni miért mondta azt amit,mi az ami kiborította a bilit.

NiveaHappyTime 2010.02.16. 14:37:59

természetesen így néz ki jobban:
vagy belemegy,vagy ha okos enged...

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.16. 17:00:51

@NiveaHappyTime: Azért az már jelent valamit, ha felnőtt embereket a büszkeségük korlátoz egy-egy konfliktus megoldásában...

NiveaHappyTime 2010.02.16. 17:17:25

@F.Lackó: Nem biztos hogy a büszkeség a legnagyobb akadálya annak hogy higgadtan is át tudják beszélni a vitás dolgaikat.Lehet komolyabb oka van.És ha így van,akkor az a kapcsolat haldoklik,legfeljebb még nem vették észre.Vagy nem akarják észrevenni.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.16. 17:48:14

@NiveaHappyTime: Na jól van , de ilyen helyzetben már a veszekedés csupán egy intő jel lehet, amit vagy le tudnak fordítani, vagy nem, ahogy te is írtad. Szerintem itt már nem a veszekedésen van a hangsúly, hanem azon, hogy vagy önmaguknak is hazudnak, vagy éppenséggel valami érdek köti őket egymáshoz.

xandra · http://lexy.blog.hu 2010.02.16. 19:46:49

Túl nagy a nyomás.... tipikus az ember mindig azt "bántja" , tehát azon tölti ki a mérgét , aki épp legközelebb van hozzá jó esetben ez egy barát/barátnő. Szerintem a Bolhából elefántot típus is inkább a stresszre vezethető vissza, ha épp feszült vagy akkor az is "fáj" hogy a másik miért pont oda tett azt a valamit, miért pont az csinálja stb.

Ha veszekedés nem is, de a vita építheti a kapcsolatokat!

díva naíva 2010.02.16. 20:37:18

Azért a veszekedéseket több kategóriába sorolnám, nem mindegy, az öljük egymást kategória, mikor már mindennek vége, csak az i-re nem került még fel a pont...

a másik kategóriát kifejezetten élvezem, az pedig, mikor érzed, hogy egy-egy vita alkalmával felszabadulnak belőled vagy épp a másikból azok az érzések, tulajdonságok, helyzetek, amelyekkel nem boldogul, a másik fél pedig a saját szemszögéből világítja meg a dolgot, de ehhez tényleg az kell, hogy mindkettő vegye a fáradságot és figyeljen a másikra, annál pedig nincs csodásabb, mint mikor úgy érzed, hogy előrébb jutott a kapcsolat ezáltal a vita által, több lett...

és akkor még a békülős szexről nem is beszéltünk :)

díva naíva 2010.02.16. 20:38:59

@ChrisBorbas: azt hiszem voltam már ez is - az is, sőt fordult már át kapcsolatban a mérleg nyelve, mindkettő teljesen más pozíció, mindkettő élhető, csak tudd, hol a helyed... ha fent vagy, ne használd ki, ha lent vagy, ne használjanak ki... sőt, mondhatni voltam már olyan kapcsolatban is, ahol mindketten fent voltunk néha, néha pedig mindketten lent... nem olyan egyszerű ez a téma, csak fel kell ismerni és a helyén kezelni...

NiveaHappyTime 2010.02.16. 21:08:26

@díva naíva: Na persze vannak azok a helyzetek amikor a vitában az egyik félnek már nincs érve a feltételezett igazát megvédeni.Amikor már csak azért is a vita kedvéért"kötözködik",de közben érzik a felek hogy ez nem véresen komoly,inkább már van benne valami komikus.Ez az a vita aminek a végén úgysem bírják ki egy jó nevetés nélkül,és egy jó nevetés már felér egy jó előjátékkal...:-P

díva naíva 2010.02.16. 21:30:01

@NiveaHappyTime: na azért az sem semmi, mikor az adrenalin elönti az agyat, ordítasz, ő is, zöldágra vergődtök a problémával,de még szikrázik a levegő és az a temérdek energia egy falhoz vágós szexszel ér véget :)

díva naíva 2010.02.16. 21:34:30

@F.Lackó: hmmmm :) inkább bele se gondolok :)

NiveaHappyTime 2010.02.16. 21:38:46

@díva naíva: Egyenlőre ezirányú tapasztalataim az exre korlátozódnak.
Olyan igazi veszekedésünk soha nem volt,de azok is röhögésbe fulladtak és az ágyban,mosógépen,konyhában végződtek....:-O
Mindig a fejéhez vágtam hogy nem lehet vele egészségesen hajat tépni.:-D

Az a fránya szex...Feszültséget vezet,bánatot enyhít,fejfájást gyógyít...:-P

közlekedő edény 2010.02.16. 23:12:18

én úgy látom a nőknél szinte igény van a veszekedés, avagy a határainak a kitolására - míg ugyan ez hisztisebb férfiaknál szintén igény

jut eszembe, hogy veszekszik két csiga?

QTPie · http://erettnok.blog.hu 2010.02.16. 23:34:31

Istenem mi megy itt... Ezeket tényleg így gondolod....?

Caddy 2010.02.16. 23:38:43

ÓÓÓÓ megidéztük Kutipájt. :D

Skunkworks 2010.02.17. 01:13:13

-Mi a baj?
-Semmi...

Akkor legyen úgy. Picsába

Stupidella 2010.02.17. 09:04:24

Néha türelmetlenül felcsattan vagy a párom, vagy én, ha épp rossz napja van, de igazán sosem veszekszünk.
Nem is bírnám azt a stresszt, mint amit egy-két ismerősöm párkapcsolatában látok, hogy szinte megőrjítik egymást, elmennek a végletekig, még olyat is egymás fejéhez vágnak, aminek semmi alapja - utána pedig kibékülnek és hevesen szeretik egymást. Én ettől hamar megőrülnék.

díva naíva 2010.02.17. 09:09:33

@Skunkworks: pont erről beszélgettünk ismerősökkel, ez annyira tipikus :)) próbálom magam visszafogni, de néhányszor belőlem is kijön a szimpla keserű semmi :)

Caddy 2010.02.17. 11:20:10

Hozzászólok már én is.
Én hisztis vagyok, robbanékony, és ami ki akar jönni az ki is fog. Néha a legváratlanabb pillanatokban.
Egyszer olvastam valahol, hogy ahol tányérok röpködnek, ott érzelmek is vannak. (no persze nem magyarázkodni akarok, de a közönynél semmi nem rosszabb)

céerem 2010.02.17. 11:20:41

Sosem vitáztam csak azért, hogy vitázzak...

céerem 2010.02.17. 11:21:47

@Caddy: Szerintem van ésszerű, arany középút. A véleménykülönbség ok.
Az ex-Sógorom mondat mindig a Nővéremnek: "Nem baj, ha nem értünk egyet, csak tudjuk, hogy nem értünk egyet" :-)

Caddy 2010.02.17. 11:48:59

@céerem: hm ebben van valami. A legnagyobb problémát nekem is az okozta mindig, hogy nem baj, ha nem értünk egyet,csak fogadja el, hogy én másképp gondolom. Nyilván ezek nem olyan kérdések, amik a közös jövőt meghatározzák, hiszen azt a szekeret egyfelé kell húzni. :)

Stupidella 2010.02.17. 12:31:02

@Caddy: én féltékeny sem vagyok, szinte sose. Attól még vannak érzelmeim :)

Caddy 2010.02.17. 13:18:55

@Stupidella: én se vagyok egy féltékeny típus. .)

díva naíva 2010.02.17. 14:47:29

@ChrisBorbas: nem ilyen tudományosan, de nekem is vannak e téren elgondolásaim :) divanaiva.blog.hu/2010/02/03/szeretni_vagy_szeretve_lenni

Kutyanyúl 2010.02.22. 23:33:25

Veszekedés?
hm lehet veszekedni, ha két ember szereti egymást akkor sokszor lelki, erős érzelmi okból születnek! Orvosolni kell őket, megoldani, megbeszélni, vagy bólogatni mint a bólogatós kutya, ki mit szeretne :))))