Miért forgatják ki a szavainkat?

 
A cikk megírása előtt kicsit körbekérdezgettem a haversrácokat, mit is gondolnak a címben feltett kérdésről, meg egyáltalán igaz-e az állítás, miszerint általában valami tök más jön le a nőknek abból, amit mondunk nekik. Jöttek is a különféle válaszok.
 
- „Azért, mert teljesen máshogy forog az agyuk.”
- „Persze hogy kiforgatják, mert ők emocionálisan, mi meg racionálisan gondolkozunk!”
- „Hát ez érdekes, a fene se tudja, lehet, hogy genetikailag így vannak szenzorálva a nők.”
- „Ha valami vita van, mindig kiforgatják, hogy magukat hozzák ki jobb helyzetbe és úgy meg tud győzni, hogy még el is hiszed, hogy te vagy a geci.”
- „Háát elő szokott fordulni, de fogalmam sincs miért…”
 
Ez a kis rögtönzött közvélemény-kutatás úgy érzem megadta a kiindulás alapot, bár elég nehéz lesz a témáról ezután írnom, úgy, hogy a valakitől meg ne kapjam a hímsoviniszta jelzőt, de azért csak megpróbálok nem elfogult lenni.
Szóval, biztos ismerős a helyzet kedves férfi társaimnak is, mikor egy nővel megosztunk egy minden hátsó szándéktól mentes, (szerintünk) abszolút pozitív mondatot, és a valami hihetetlenül nem várt reakciót vált ki belőle. Ez lehet egy bók, megjegyzés, bármi olyan, amiből ki lehet hozni valami tök más jelentést. Tipikus példa:
 
- Szia! Rég jártál erre. :)
- Baj, hogy jöttem?!
       
Na, most ebből, hogy is gondolhatja, hogy zavar engem, baj, és probléma, hogy itt van? Szerintem szó nincs arról, hogy a nők ezt ilyenkor komolyan gondolják, szimplán csak egy megerősítést várnak, hogy: „Jajj, hogy mondhatsz ilyet?! Tudod, hogy örülök neked!” Másik eset, mikor tényleg tiszta szívből odasúgunk neki egy kis dicséretet.
 
- Milyen jó a kabátod. Nagyon csini vagy!
- Miért a kabátom dicséred, én nem is vagyok szép?
 
Tényleg olyan butaság megdicsérni egy kabátot? Ebből valahogy már arra következtet, hogy semmi más szép nincs benne/rajta amivel bókolhatnák, csak az az fránya kabát. Még mi kapunk lecseszést. Ugyan már, hogy lehettünk olyan szemetek, hogy tetszik az a kabó és ennek hangot is adtunk? Hála az égnek az ilyen és ehhez hasonló reakció igen ritkának mondható, és leginkább a már nagyon hisztisnek mondható csajoknál fordul elő. Viszont az első randin, e kérdés után, én nem adnék neki több lehetőséget, hogy bebizonyítsa, csak a front miatt ilyen harapós. Ugyanis az előbb olvasott párbeszéd egy ilyen első találkozásnál hangzott el. (Az eset egy jó barátommal történt meg.)
 
A kissé lesarkított, tipikus példák után nézzük a dolgot kicsit más szemmel. Tegyük fel, hogy van a férfi, a nő és mi egy harmadik személy vagyunk, egy nemtelen, láthatatlan statiszta, aki csak halkan figyel és tanulmányoz. Szóval férfi és nő beszélgetnek. Néha nagy vigyorok, néha bamba tekintetek, olykor meg agresszív nézéseket figyelünk meg. Mintha valahogy ezek nem értenék egymás nyelvét. Lehetséges, hogy valami teljesen különböző nyelvet használnak? Közelebb somfordálva már jól hallhatóak a kimondott szavak. A férfi az előtte lévő ételről beszél mosolyogva. A nő erre visszakérdez valamit fennhangon, majd a férfi értetlenül néz. Kicsit lenyugodnak a kedélyek, majd pár pillanat múlva az ételt a férfi fejére teszi. Ez érdekes, talán valami szertartás lehet… Továbbszállunk az éterben, de meg is akad szemünk egy fiatalabb párocskán, akik az utcán kiabálnak egymással, de valami teljesen összefüggéstelen mondatok követik egymást. Úgy tűnik, mintha a férfi is magában beszélne és a nő is, csak egymással szemben teszik mindezt. Nem messze tőlük egy asztalnál ül ismét csak két ellenkező nemű ember. A párbeszédből jól kivehető, hogy rég nem látták egymást. A férfi megdicséri a nő testalkatát, minden bizonnyal jól szemügyre vette és ideálisnak tartja utódnemzésre. A nő valószínűleg nem a férfit választja párjául, ha csak az arcon ütés nem ezt jelenti náluk…
 
Ezzel a kissé talán elvontnak tűnő leírással, azt próbáltam meg érzékeltetni, hogy nem minden esetben a nő az, aki furcsán gondolkozik. (Az alapból hisztis csajokat meg inkább kerüljük.) Érdekes, hogy számukra a férfiak azok, furcsa észjárással rendelkeznek. Most akkor ki dönti el, hogy mi a furcsa? Tény, hogy a nők sokszor kiforgatják szavainkat... Biztos vagyok abban, hogy általánosságban másképp is jár az agyuk, másképp látják ugyanazt a dolgot, amit mi. Ebből kifolyólag lehetnek félreértések és megdöbbentő reakciók. Viszont ezeket tudnunk kell kezelni, és nem mindig csak visszavágni keményen, hogy aztán a veszekedés közepén ráfoghassuk a másikra; „Hiszen te kezdted!”.

 

Share |
F.Lackó 17 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokrol.blog.hu/api/trackback/id/tr31794679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.02.27. 17:13:07

A csajok hajlamosak összekeverni a tényeket a véleménnyel.
"Dehogy fog esni!" "Jó lesz ez rám." Stb.
Ezért azt hiszik, hogy ez a pasiknál is így működik.
Ennyi a megoldás.

Dorelle 2010.02.27. 17:40:01

Én személyszerint legtöbbször tényleg csak megerősítést várok. Hát hogy is lehetne 1 ilyen "bajhogyjöttem?" dolgot komolyan gondolni.:) De az tény, hogy nálunk nőknél minden egyes szónak súlya van, még ha csak 1 kis apróságról is van szó, aztán általában ebből kerekednek a kisebb nagyobb viták. :l

clfo 2010.02.27. 18:07:23

Lackó ez a blog nagyon odab*sz, eddig is olvasgattam, de vegig nezve az eddigi posztokat ma du., nagyon sok olyan problémát érintesz és jól írsz le, amivel (sajnos) nekem is meg kellett küzdeni az előző párkapcsolataimban pl..
Respect, keep up the good work

Dorelle 2010.02.27. 18:15:49

Nem.Talán.Lehet. :D Szerintem hajlamosak vagyunk minden egyes szót külön-külön kielemezgetni, ami nem feltétlen jó.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.27. 18:23:55

@clfo: Hát köszi szépen!:) Esetleg, ha van valami amiről szívesen olvasnál, egész nyugodtan írj meg. :)

@Dorelle: Szóval igen. :D Egyébként nem biztos, hogy ez csak a nőkre igaz... :)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.27. 18:42:31

Amit te kiforgatásnak nevezel a posztban, az tulajdonképpen pszichológiai teszt. Az adott szituációhoz kevés köze van, viszont sok-sok későbbi szituációt meg lehet változtatni vele. Nem minden nő űzi, de aki jól űzi, annál sosem érzi a férfi, hogy ki lenne forgatva a szava. Inkább egyfajta szellemességnek veszi. Sajnos kevés olyan férfi van, aki ugyanezt a pszichológiai tesztet nőkön tökéletesen alkalmazná.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.27. 18:44:52

@Hirmondo Helen: Akárhogy is nevezzük, amikor túlzásba viszik az már nagyon idegesítő tud lenni. :)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.27. 19:06:50

@F.Lackó: akkor te még nem voltál ilyen pszichológiai teszten;-)

Dorelle 2010.02.27. 19:16:49

@F.Lackó: Naná, hogy nemcsak ránk. Néha sokszor már én sem tudom mibe kezdtem bele és honnan is indultunk, olyan szinten értetek ti is némelyikőtök hozzá:)

Francekellregisztralni 2010.02.27. 20:27:00

Titeket mennyire szőke nőkkel ver az ég???
(vagy túl kevés Monty Pythont néztek...?)
Ennyire nem lehet senkinek szögletes az agya hogy ne jöjjön át, hogy cukkolás a dolog...biztos volt ott valami hangsúly ami leírva/elmesélve nyilván már nincs ott.

Azzal a szituval mi van amikor egy pasi mond valamit, a fele gondolat a fejében ragad. Amit kimondott azt 2-3 jelenlevő nő ugyan úgy értelmezte...és mégis megmagyarázza hogy mi vagyunk a hülyék...és csak azért értünk egyet a mondanivaló tartalmát illetően, mert MINDEN nő ugyan olyan hülyén gondolkozik... (?)

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.27. 21:11:57

@Francekellregisztralni: Ja, van, hogy cukkolás, de ezt így nem lehet beskatulyázni. Főleg mikor nem veszekedésről van szó, és úgy reagál valamire, hogy leesik az állad. Akkor nem cukkolni akar, tényleg úgy látja a dolgokat. A komment 2. részét nem értettem:D

SassyGurl 2010.02.27. 21:42:33

hát igen, ehhez nagyon értünk :)
sunnyogva bevallom, sokszor én is alkalmazom (persze öntudatlanul:), mert mindig az a célom, hogy az adott férfiúból kiszedjem azt az infot,ami nekem fontos, általában megerősítésre vágyom és persze ha nem kapom meg, akkor jön a hiszti (na jó ez túlzás, csak egy kis durci, amit elég hamar elröhögünk, elviccelünk, sokszor heccelésből is húzzuk egymás agyát:)

nyeglejo 2010.02.28. 13:10:01

@Hirmondo Helen: Szerinted hány nő érti meg, ha nem a megszokott párbeszéd zajlik le közöttünk - eljössz velem moziba? meg hát - hanem megpróbál az ember valamilyen árnyaltabb módon közelíteni?
Pl:
- Szeretném mélyrehatóbban megismerni a rejtett, belső tulajdonságaidat.
Elenyésző azok száma, akik megértik miről van szó. Ennyit a szipológiáról.

Limóna blogja 2010.03.01. 10:38:33

Csak annyit szeretnék hozzáfüzni, h vannak pasik akik ugyan ezt csinálják amit a csajok... Ők is ugyan úgy ki tudják forgatni a mi szavainkat. Fiúk hidjötek el, h mi sem szeretjük ezt... Nem csak ti vagytok így ezzel...